Головна  →  Новини  →  1 вересня 2015

Газета «Хрещатик»: У столиці з’явилися 3D-розмітка та дорожні знаки на сонячних батареях

Безпечні переходи 

У столиці з’явилися 3D-розмітка та дорожні знаки на сонячних батареях

Інновації добралися до київських доріг. Їх сьогодні не лише реконструюють, а й використовують найсучасніші матеріали та технології для нанесення розмітки. Про це «Хрещатику» розповіли в комунальній корпорації «Київавтодор».

Наталка Миколаєнко |«Хрещатик»

 


Днями мешканці вулиці Західної, що у Солом’янському районі, пережили своєрідний шок. Після реконструкції дорожнього покриття пішохідний перехід перекрили блоками. Виявилося, що це КК «Київавтодор» вперше «поклала» на дорогу так званий 3D пішохідний перехід, який візуально підвищує його над проїзною частиною. Оптичний ефект тут досягається не лише відповідним графічним промальовуванням, а й використанням високоякісного двокомпонентного холодного пластику. Облаштування цього переходу погоджено як експеримент з Департаментом ДАІ МВС України.

«Безпека дорожнього руху завжди була і є одним з основних критеріїв рівня розвиненості будь-якої держави та, зокрема, її столиці. Не стоїть осторонь розвитку ринку сучасних матеріалів та технологій і комунальна корпорація «Київавтодор», впроваджуючи інноваційні технології на вулично-дорожній мережі,— наголосив Генеральний директор КК «Київавтодор» Олександр Густєлєв.— А вулицю Західну ми вибрали для експерименту з новою розміткою ще й тому, що вздовж неї розташований дитячий садок. У майбутньому аналогічні переходи з’являться і поблизу інших навчальних закладів».

Крім того, на Західній на підходах до пішохідного переходу вперше в Києві була влаштована також дорожня розмітка 1.25, що дублює на покритті проїзної частини зображення дорожнього знаку 1.32 «Пішохідний перехід». Ця розмітка також виконана з двокомпонентного холодного пластику.

КК «Київавтодор» вперше «поклала» на дорогу так званий 3D пішохідний перехід

Торкнулись інновації і дорожніх знаків. Так, крім дорожніх знаків 5.35.1(2) «Пішохідний перехід», які отримали додаткове флуоресцентне окантування з мікропризматичної плівки, для зосередження додаткової уваги водіїв було використано абсолютно новий активний знак-комплекс. Склад такого знаку-комплексу такий: по-перше, це безпосередньо тло знаку, де на жовтому фоні повідомляється про майбутній вид небезпеки, у даному випадку — це дитячий садок, по друге, це світлофорна секція, яка забезпечує миготіння жовтого кольору в заздалегідь запрограмований час. У випадку з садком це будуть години роботи дитячого закладу. І насамкінець — це сонячна батарея, яка забезпечує живленням роботу світлофорної секції.

Аналогічні комплекси успішно працюють у деяких країнах світу та внесені до національних стандартів з безпеки руху. Слід відзначити, що на встановлення двох таких комплексів на вул. Західній з бюджету міста не було витрачено ані копійки: виготовлення та встановлення комплексів взяв на себе давній партнер «Київавтодору» — ТОВ «Дорекс — Безпека руху», який також не бажає залишатися осторонь проблем безпеки дорожнього руху в столиці.

Загалом, готуючись до нового навчального року «Київавтодор» поновив розмітку пішохідних переходів біля 120 навчальних закладів столиці. А в місцях, де особливо часто фіксують дорожньо-транспортні пригоди, зокрема біля шкіл і дитсадків, комунальники облаштували яскраві і добре помітні червоно-білі пішохідні переходи, із застосуванням двокомпонентного холодного пластику.

Виконати такий значний об’єм робіт стало можливим через те, що дорожники полагодили 8 з 9-ти розмічальних машин виробництва Hofmann i LineLazer, що є на балансі комунальних підприємств, і на початку року були у занедбаному, розукомплектованому стані та не мали операторів. Зараз всі машини активно використовуються в роботі.

Загалом, використовуючи сприятливу погоду КК «Київавтодор» посилено ремонтує не лише великі шляхопроводи та центральні вулиці, а й міжквартальні і внутрішньоквартальні проїзди — де роками не латали ям. Станом на 28.08.2015 року на замовлення комунальної корпорації «Київавтодор» вже відремонтовано 206 таких об’єктів. Крім того, КК «Київавтодор» у мережі Інтернет запущено спеціальний сервіс, де онлайн можна дізнатися, де у Києві ремонтують дороги на даний момент.

 

Пряма ссилка на статтю в газеті «Хрещатик» :  http://www.kreschatic.kiev.ua/ua/4719/art/1441097013.html

Перейти до спискуВерсiя для друку